كفاره روزه
257. كسي كه روزه ماه رمضان را عمداً افطار كرده، آيا ميتواند بهجای كفاره روزه عمد مقداري پول به مقامات ذيصلاح بدهد و از گناه خود استغفار نمايد؟
استغفار از گناه واجب است، و دادن پول به هر مقامي جبران كفاره روزه را نميكند، و كسي كه عمداً روزه خود را افطار كرده است، علاوه بر قضا بايد كفاره آن را هم بپردازد و كفاره آن شصت روز، روزه گرفتن يا شصت مسكين را اطعام كردن و يا يك بنده آزاد كردن، است. بلي اگر قيمت اطعام شصت مسكين را در اختيار شخص يا مؤسسه مطمئن قرار دهد تا به وكالت از او شصت مسكين را اطعام كنند، مانعي ندارد.
258. آيا بايد قضاي روزهها پيدرپي باشد و اگر سال بر آن بگذرد، آيا كفاره هم دارد؟
لازم نيست قضاي روزهها پيدرپي و پشت سر هم باشد؛ مگر اینکه تعداد روزهايي كه به ماه رمضان آينده باقي مانده با مقدار روزههاي قضا مساوي باشد و كسي كه قضاي ماه رمضان را يك سال يا بيشتر به تأخير انداخته، بايد علاوه بر قضا براي هر روز، يك مد طعام (750 گرم گندم، آرد، برنج و...) بابت كفاره تأخير به نيازمندان بپردازد.
259. آيا تأخير در كفاره روزه باعث افزايش آن ميشود؟
خير، كفاره تأخير روزه با گذشت چند سال اضافه نميشود، شما ميتوانيد آن را بهصورت گندم، آرد و... به فقير بدهيد يا پول آن را به دفتر مرجع تقليد خود تحويل نماييد و بگوييد كفاره است تا جنس تهيه كرده، به فقير بدهند.
260. كفاره افطار روزه رمضان چقدر است؟
براي روزههايي كه بهعلت مسافرت و بيماري افطار كردهايد و قضاي آنها را بدون عذر تا رمضان بعد نگرفتهايد، براي هر روز، يك مُدّ طعام (750 گرم گندم، آرد و...) به فقير بپردازيد و براي هر روز روزهاي كه عمداً و بدون علت شرعي افطار كردهايد، شصت مُدّ طعام به شصت فقير بپردازيد و در هر دو صورت، قضاي آنها را نيز بگيريد. موارد ديگري در كفّارات است كه ميتوانيد در توضيحالمسائل ملاحظه كنيد.
261. قضاي روزههاي رمضان سال گذشته را تا رمضان امسال به تأخير انداختهام، كفاره آن چقدر است؟
براي هر روز، يك مُد طعام (تقريباً 750 گرم) گندم، آرد، جو و.... به فقير غير سيّد بپردازيد و قضاي آن را هم بعداً بهجا آوريد.
262. كفارههايي را كه در سالهاي گذشته بر عهده من آمده
است، بايد با قيمت گذشته پرداخت كنم يا با قيمت فعلي؟
كفاره بايد بهصورت غذا دادن و سير كردن فقير يا دادن یک مد طعام (750 گرم گندم، آرد و...) انجام شود و دادن پول آن به فقير كافي نيست.