نماز جمعه
195. آيا ميتوان در حال خواندن خطبههاي نماز جمعه، به كارهايي مثل تسبيح و صلوات و تلاوت قرآن و غيره پرداخت؟
سكوت كردن و گوش دادن به خطبهها، بنا بر احتياط واجب است. گوش نكردن يا حرف زدن، نماز جمعه را باطل نميكند و اگر ذكر گفتن، همراه گوش كردن خطبهها باشد، اشكال ندارد.
196. اگر به خطبههاي نماز جمعه نرسيديم و در ركوع ركعت اول اقتدا كرديم، نماز جمعه صحيح است يا بايد دو ركعت ديگر بهجای خطبهها بخوانيم؟
در مورد سؤال كه در ركوع ركعت اول نماز جمعه اقتدا كرديد، نماز صحيح است و به خواندن دو ركعت نماز ديگر بهجاي خطبهها نياز نيست.
197. همزمان با نماز جمعه ميتوان نماز ظهر و عصر را در اول وقت خواند؟
بلي، مانعي ندارد؛ هرچند اگر نماز جمعه در محلي برگزار ميشود، بهتر است خواندن نماز ظهر را تا پايان نماز جمعه به تأخير اندازند.
198. شخصي مدتي در نماز جمعه شركت كرده و نماز ظهر را نميخوانده است اكنون متوجه شده كه مرجع تقليدش ميفرمايد: «بنا بر احتياط پس از نماز جمعه بايد نماز ظهر هم خوانده شود» فعلاً تكليف او چيست؟ بهجا آوردن قضاي نمازهاي ظهر جمعه يا قضاي نمازهاي ظهر و عصر جمعه يا...؟
اگر در اين مسئله احتياطي به مرجع ديگري كه نماز جمعه را كافي از نماز ظهر ميداند مراجعه نمايد، نياز به قضاي نمازهاي ظهر گذشته نيست و در آينده هم نيازي به اعاده نماز ظهر ندارد.
199. آيا شركت در نماز جمعه واجب است؟
خواندن نماز جمعه در زمان غيبت احتياطاً و به رجاء مطلوبيت جايز است؛ لكن نبايد اكتفا به نماز جمعه نمايند، و نماز ظهر را هم بنا بر احتياط بهجا آورند و اقتدا به نماز عصر امامي كه نماز جمعه را خوانده و نماز ظهر را نخوانده، بنا بر احتياط صحيح نيست، مگر اينکه بعد از نماز جمعه، امام نيز نماز ظهر را احتياطاً بخواند.